Sajtóközlemény

Az NJSZT állásfoglalása az internet-szolgáltatással kapcsolatos adó tervezetéről

2014-10-29

Magyarország informatikus szakembereinek egyesülete több évtizede dolgozik azért, hogy minél szélesebb körben, minél több állampolgár, fiatal és idősebb, amatőrök és szakemberek használják és hasznosíthassák a 21. század digitális technológiáit. November 20-án tartjuk a 8. Digitális Esély-egyenlőség Konferenciát, amelynek már ez év elején elhatározott címe – „Okosodjunk okosan” – mára különösen aktuálissá vált. A konferencia alaptémája, ahogy a hét korábbi konferenciáé is, a mindenki számára elérhető digitális szolgáltatások szorgalmazása, a társadalmi és gazdasági lehetőségek kihasználása.

A Kormány költségvetési tervezetében nyilvánosságot kapott internet-adó bevezetése ellentmond 1968-ban alapított Társaságunk minden törekvésének: az informatikai alkalmazások és az informatikai kultúra terjesztésének, az informatikai iparok fejlesztését lehetővé tévő széleskörű oktatási rendszerek támogatásának – s ellentmond a 2014 nyarán vitára bocsátott, majd elfogadott Nemzeti Info-kommunikációs Stratégia alapelveinek is.

Úgy gondoljuk, érdektelen, hogy az internetes kommunikációra kivetett adó mértéke mekkora, 1 forint, vagy 10 ezer forint: a probléma az adókivetés mögött álló gondolkodásmód. Az Internet nem távközlés, nem gigabájtok mennyiségi forgalmazása, nem söpörhető be a törvényben felsorolt egyéb szolgáltatások közé, mintegy mellékes adalékként. A Hálózat ma már egy globális közmű, alapvető kommunikációs eszköz, amely helytől és távolságtól függetlenné teszi az üzleti életet, a munkavégzést, nagyságrendekkel növeli kisvállalkozások százezreinek hatékonyságát, milliók számára biztosít megélhetést, s nem mellékesen lehetővé teszi családok, magánemberek százmillióinak olcsó és hatékony informálódását, kapcsolattartását. A fejlett országok vezető iparága az internetes szolgáltatások széleskörű elterjesztése, az eszközök és rendszerek fejlesztése, a felnövekvő Z-generáció, a digitális bennszülöttek számára új foglalkozások, új munkalehetőségek megteremtése. Az Európai Unió HORIZON 2020 programja sokmillió eurós keretösszeggel támogatja az internetes vállalkozások, az e-kereskedelem, a startup-kultúra terjedését, s ezzel –többek között - a fiatalkori munkanélküliség csökkentését.

Az NJSzT Elnöksége úgy gondolja, hogy ilyen törvény-alkotási tevékenység során alapvető kötelesség lenne a szakmai szervezetek sok évtizedes tapasztalatának hasznosítása, a törvényszöveg ésszerű, a javaslatokat figyelembevevő előkészítése, s megalapozott hatástanulmányok hasznosítása. Ennek jelenleg semmi jelét nem látjuk: az utólagos konzultációknak nem sok értelme lesz.

Az NJSzT Elnöksége azt javasolja, hogy a Kormány vonja vissza az adótörvényekben megfogalmazott szolgáltatási adó bevezetésének tervét, mert az végső soron minden jelenlegi internet-felhasználó számára káros, gazdasági hatása prognosztizálhatóan negatív, s szellemében ellentmond a nyitott, demokratikus társadalom eszméinek, a vélemény-szabadság európai alapelvének.